يك كارشناس IT: راندن افراد حرفه‌يي از عرصه‌ي فن‌آوري اطلاعات كشور از موانع توسعه‌ي آن است

زماني كه يك ملت به اندازه هوا يا آب براي زنده ماندن به دانايي و خردورزي احساس نياز كرد، آنگاه دستيابي به فن‌آوري اطلاعات ضرورت پيدا مي‌كند، با وجودي كه هنوز دانايي و خردورزي در ايران همانند نان شب دغدغه نشده است.
منصور دهستاني - مدرس دانشگاه - در گفت‌وگو با خبرنگار فن‌آوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب در خصوص لزوم تجهيز اين تكنولوژي در ايران اظهار كرد: در جامعه‌اي كه اطلاعات و اطلاع‌رساني دغدغه شهروندان نيست، لزومي براي دستيابي به فن‌آوري اطلاعات نيز وجود ندارد، زيرا فن‌آوري اطلاعات برازنده ملت‌هايي است كه دانايي و دانش در آن‌ها يك نياز مبرم و حياتي محسوب مي‌گردد و مردم به دانايي و اطلاع رساني نيازمندند.
وي به تعريف فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات پرداخت و گفت: فن‌آوري اطلاعات به مفهومي وسيع‌تر، در برگيرنده تمام ارزش‌ها و ابزارهاي توليد، توزيع و مصرف اطلاعات و ارتباطات در جامعه اطلاعاتي است.
او به شاخص‌هايي كه در ميزان توسعه فن‌آوري اطلاعات يك كشور تأثيرگذار است، اشاره كرد و افزود: ضريب نفوذ اينترنت، پهناي باند متداول مورد استفاده در كشور، ضريب استفاده از شبكه‌هاي ارتباطي مانند تلفن همراه، تعداد وب‌سايت‌هاي تخصصي، تعداد وب‌سايت‌هاي شخصي، تعداد وبلاگ‌هاي تخصصي و ميزان محتواي اطلاعاتي توليد شده در كشور به ازاي ميانگين آن در آسيا و جهان، از جمله شاخص‌هايي است كه مي‌توان براي نمايش ميزان توسعه فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات در يك كشور در نظر گرفت.
وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر آسيايي‌ها 36 درصد مصرف كنندگان سرويس‌هاي موجود شبكه اينترنت در جهان هستند كه ايراني‌ها تنها يك درصد مصرف كنندگان جهاني اينترنت محسوب مي‌شوند و ايران از ميان 227 كشوري كه به تلفن همراه دسترسي دارند، در رتبه 149 قرار دارد.
اين مدرس دانشگاه به برخي از موانع گسترش فن‌آوري اطلاعات در ايران اشاره كرد و يادآور شد: ايرانيان نه تنها در فن‌آوري اطلاعات بلكه در بسياري از عرصه‌هاي فن‌آوري و نحوه برخورد و استفاده از آن آماتور و ابتدايي هستند و نوعي نگرش و برخورد انحصاري با افراد متخصص شكل گرفته و حضور افراد غيرتخصصي در پست‌هاي كليدي، ضربه‌هاي جبران ناپذيري بر پيكر توسعه فن‌آوري در كشور وارد كرده است.
وي گفت: نتايج حضور غيرمسوولانه افراد آماتور در عرصه‌هاي تخصصي فن‌آوري اطلاعات كشور اين سوال را در ذهن ايجاد مي كند كه شايد اين افراد هدفي به جز توسعه فن‌آوري اطلاعات در كشور دارند؛ چرا كه تا كنون حضور آن‌ها در اين عرصه منجر به اثربخشي تأثير فن‌آوري اطلاعات و افزايش رفاه در بين مردم نشده است.
دهستاني، راندن افراد حرفه‌يي از عرصه فن‌آوري اطلاعات كشور را يكي از موانع توسعه اين فن‌آوري دانست و بيان داشت: آي.تي و دسترسي به آن در ايران هميشه با ابهام همراه بوده است و مشكلات فراواني بر سرراه افراد حرفه‌يي وجود داشته كه از جمله آن‌ها ارائه مجوز از سوي نهادها، تحريم و منع حضور مردم در اجتماعات آنلاين، نظرات سليقه‌يي و غرض ورزي‌ها مي‌باشد.
اين كارشناس ادامه داد: موازي كاري، عقب گردها، تندروي‌ و كندروي‌ها، كج روي‌هايي كه براي هركدام مي‌توان مصداق‌هاي متعددي را بيان كرد، همه نشان دهنده نداشتن يك چشم انداز و برنامه استراتژيك براي توسعه و پياده‌سازي آي.تي در كشور است و گاه اين احساس به انسان دست مي‌دهد كه مشكل، ندانستن و نتوانستن نيست، بلكه نخواستن است.
وي افزود: در سال‌هاي گذشته ميلياردها تومان از سرمايه ملت در طرح‌هاي متعددي به نام‌هاي تكفا و امثال آن هزينه شد كه اگر به سراغ تك تك افراد جامعه برويد، اولاً كم ترين اطلاعي از اين گونه طرح‌ها ندارد، ثانياً هيچ تأثيري از آثار اين گونه طرح‌ها در افزايش رفاه و يا رضايت فردي شهروندان ديده نمي‌شود.
وي به مساله فيلترينگ در ايران و اينكه اين موضوع چه زيان‌هايي را در راه گسترش آي. تي و وبلاگ نويسي همراه داشته است، پرداخت و افزود: هر اندازه فشارها زيادتر شود انگيزه وبلاگ‌نويسان هم براي عبور از آن‌ها بيش‌تر مي‌شود، گويا نبردي بي‌پايان و در عين حال هوشمندانه ميان شهروندان وبلاگ‌نويس و شهرياران فيلترساز درگرفته است و در بيشتر وقت‌ها اين گونه شيوه‌هاي ابتدايي فيلترينگ، از سوي وبلاگ‌نويسان به سخره گرفته مي‌شود، اما با اين وجود نبايد از آثار و تبعات منفي اين گونه حركت‌هاي آماتوري بر توسعه فرهنگي غافل شد.
دهستاني خاطرنشان كرد: تجربه تاريخي و جهاني نشان داده است كه ايجاد موانع فيزيكي مانند فيلترينگ شايد بتواند روند حركت و جريان اطلاع‌رساني را در يك جامعه آهسته كند اما هرگز نمي‌تواند جلوي آن را بگيرد و اميدارم در آينده شاهد روزي باشيم كه حركت‌ها و برنامه‌هاي شعاري جاي خود را به برنامه شعوري بدهد.

يزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا